Καλό θα ήταν πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι το άγχος δεν είναι απαραίτητα ένα "κακό" πράγμα. Χωρίς αυτή τη ικανότητα, η ανθρωπότητα δεν θα είχε επιβιώσει. Μας έχει σώσει πολλές φορές από διάφορους εχθρούς φυσικούς και μη.
Το άγχος είναι κυρίως μια φυσική αντίδραση. Όταν νιώθουμε άγχος, το σώμα μας αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό επίθεση και μεταβαίνει σε μια κατάσταση "αντιμετώπισης ή αποφυγής", απελευθερώνοντας ένα σύνθετο μείγμα ορμονών και χημικών ουσιών όπως αδρεναλίνη, κορτιζόλη και νορεπινεφρίνη για να προετοιμάσει το σώμα μας να αντιδράσει. Οι γρήγοροι παλμοί της καρδιάς που αισθανόμαστε, η γρήγορη αίσθηση της αναπνοής είναι η αδρεναλίνη, καθώς και μια ώθηση ενέργειας, που τελικά μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα στην κατάσταση.
Η πρόκληση είναι στις περιπτώσεις που το σώμα μας βρεθεί σε κατάσταση άγχους σε ακατάλληλες καταστάσεις. Όταν η ροή αίματος πηγαίνει μόνο στους πιο σημαντικούς μυς που απαιτούνται για την αντίδρασή μας, ελαχιστοποιείται η εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία να "σκεφτόμαστε ορθά", κατάσταση η οποία αποτελεί μεγάλο εμπόδιο τόσο στη δουλειά μας όσο και στην ζωή μας. Εάν κρατηθούμε σε κατάσταση άγχους για μεγάλες περιόδους, μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία μας. Τα αποτελέσματα της ύπαρξης αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να είναι η αύξηση των επιπέδων του ζαχάρου και της αρτηριακής πίεσης αλλά και μείωση στη λίμπιντό μας. Πολλοί ψυχολόγοι αλλά και ο καθένας από εμάς θα συμφωνήσει ότι: "Δεν είναι το άγχος που μας σκοτώνει, αλλά είναι η αντίδρασή μας σε αυτό".
Έχουν συμβεί σε όλους μας: οικογενειακά προβλήματα, υπερκόπωση, οικονομικά προβλήματα, μελλοντικά σχέδια και πολλά άλλα είναι εκεί για να μας αγχώνουν καθημερινά. Το άγχος όμως μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, ευερεθιστότητα και υπερκατανάλωση τροφής. Και, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος δεν είναι καλό για εμάς, η εύρεση ενός τρόπου αντιμετώπισης δεν είναι πάντα εύκολος.
Αλλά τι θα συνέβαινε αν υπήρχαν μικρά πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να μειώσετε το άγχος σας χωρίς επίσκεψη στο γιατρό; Εδώ είναι μερικοί τρόποι που υποστηρίζονται από την επιστήμη για να διευκολύνουν την καταπολέμηση του στρες:
1. Ευγνωμοσύνη
Πώς είναι δυνατόν να έχετε άγχος αν σκέφτεστε συνεχώς για όλα τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες; Φαίνεται αρκετά εύκολο, αλλά μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τήρηση ενός "ημερολογίου ευγνωμοσύνης" είχε πραγματικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν ενισχυμένους κοινωνικούς δεσμούς, ενισχυμένη γνώση και (κυρίως) μειωμένο άγχος. Ξεκινήστε να γράφετε για όλα τα καλά που σας συμβαίνουν καθημερινά και πιστέψτε με δεν θα αφήσετε το άγχος να σας κυριεύσει.
Έτσι κάνετε στον εαυτό σας μια χάρη. Γράφετε σε μια λίστα όλα όσα σας κάνανε ή σας κάνουν να νιώθετε ευγνώμονες και όταν βρεθείτε σε μια εξαιρετικά αγχωτική κατάσταση, αφιερώστε μια στιγμή και δείτε αυτή τη λίστα ώστε να εκτιμήσετε τα όμορφα πράγματα στην ζωή και να δώσετε στον εαυτό σας προοπτική.
2. Σεξ
Εδώ έχουμε τα καλά νέα! Το σεξ για την ανακούφιση από το στρες είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, πραγματικό φάρμακο. Πολλοί επιστήμονες το συστήνουν γιατί έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτοί που έκαναν σεξ καθημερινά για αρκετές ημέρες είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία στον ιππόκαμπο, τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το άγχος.
Απ' την άλλη μεριά, το σποραδικό σεξ, ή αυτό που οι ερευνητές χαρακτηρίζουν "οξεία σεξουαλική εμπειρία", βρέθηκε ότι αυξάνει την ορμόνη του στρες. Έτσι, σχέση μιας νύχτας μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλά στιγμιαία, αλλά πιθανότατα δεν θα κάνει πολλά για να ανακουφίσει τα συμπτώματα του στρες σας. Ωστόσο, το συνεπές σεξ σε μια χρονική περίοδο ή η "χρόνια σεξουαλική εμπειρία" βρέθηκε ότι μειώνει τις αντιδράσεις που οφείλονται στο άγχος. Σεξουαλικές συνευρέσεις που διαρκούν καιρό μας ηρεμούν και τονώνουν την λιμπιντό μας με αποτέλεσμα να είναι αγχολυτικές.
3. Μουσική
Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, η μουσική που ακούτε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας. Η μουσική έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη θλίψη και ορισμένοι ψυχοθεραπευτές προτείνουν ακόμη τη μουσική ως οικονομικά αποδοτική θεραπεία για την κατάθλιψη.
Όταν πρόκειται για άγχος, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μουσική βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος της καθημερινής τους ζωής. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Προκειμένου η μουσική να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων στρες, δεν μπορείτε απλώς να ακούτε παθητικά. Μόνο οι συμμετέχοντες στη μελέτη που άκουγαν τη μουσική για τον ρητό σκοπό της χαλάρωσης είχαν μείωση του στρες. Θα πρέπει λοιπόν να ακούμε μουσική συνειδητά για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
4. Απλά αναπνεύστε
Μπορεί να ακούγεται σχεδόν πάρα πολύ απλό, αλλά η συμπυκνωμένη αναπνοή είναι μια τεχνική που πολλοί χρησιμοποιούν για την ανακούφιση του στρες. Ήσυχες, προσεγμένες στιγμές για να μας ανασυγκροτήσουν είναι σημαντικές για όλους μας. Ερευνητές και επιστήμονες της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι αναπνοή που κάνουμε συνειδητά - ή "Ο μίνι διαλογισμός" - μπορεί να προσφέρει σχεδόν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του στρες.
Όταν βρισκόμαστε σε μια ψυχολογική αντίδραση, ο ρυθμός της αναπνοής μας συνήθως αλλάζει. Η επαναφορά της αναπνοής μας στον φυσιολογικό ρυθμό, μας συνδέει ψυχοσωματικά με την στιγμή, που συνήθως δεν υπάρχει άγχος. Πολλές τεχνικές μυαλού και σώματος βασίζονται στην αναπνοή και τον ρυθμό της, επειδή η αναπνοή μπορέι να είναι αυτόματη αλλά και να ελεγχθεί. Η αναπνοή συμβάλει στην καταπολέμηση του άγχους μια που οξυγονώνει επίσης το αίμα και χαλαρώνει το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα. Έτσι όταν πάει να σας κυριεύσει το άγχος ξεκινήστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές και εκπνοές ώστε να δώσετε το μήνυμα σας στον εγκέφαλο ότι όλα είναι φυσιολογικά και ταυτόχρονα να το οξυγονώσετε βοηθώντας έτσι στη καταπολέμηση του στρες.
5. Βγείτε μια βόλτα
Για να είμαστε δίκαιοι, δεν αρέσει σε όλους τους ανθρώπους να πηγαίνουν έξω και φυσικά δεν χρειάζεται να κάνετε πεζοπορία μέσα σε ένα τροπικό δάσος για να καταλάβετε τα οφέλη της υγείας σας που σχετίζονται με την ύπαιθρο. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα και εκτέθηκαν σε χώρους πρασίνου αισθάνθηκαν πιο υγιείς, πιο δυνατοί, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι το περπάτημα μέσα σε ένα δάσος ή ακόμη και μια μικρή βόλτα σε κάποιο κήπο ή μικρό πάρκο.
Έτσι, ανεξάρτητα από το που ζείτε, βγείτε έξω και αναπνεύστε λίγο φρέσκο αέρα. Το μυαλό και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσουν γι' αυτό.
Μπορούμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το άγχος με φυσικό τρόπο;
Το άγχος ταλανίζει έφηβους και μεγάλους καθημερινά. Όλοι μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις και προθεσμίες στην καθημερινή μας ζωή που ποικίλουν. Μπορεί να αφορούν προθεσμίες στην εργασία μας, μπορεί να είναι κάποιο οξύ άγχος που προκλήθηκε από τον χαμό κάποιου δικού μας, να είναι επεισοδιακό άγχος που έρχεται ξαφνικά όταν θα πρέπει να προλάβουμε μια ξαφνική προθεσμία. Όποια κι αν είναι η μορφή του το στρες δημιουργεί και ψυχικά αλλά και οργανικά προβλήματα υγείας και μα φθείρει καθημερινά. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε και να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το αποβάλλουμε ώστε να κάνουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας πιο ευτυχισμένους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής του είναι σίγουρα ο φυσικός γιατί δεν θα δημιουργήσει κάποια παρενέργεια και ταυτόχρονα θα μπορούμε να τον κάνουμε και τρόπο ζωής ώστε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας από το στρες. Δοκιμάστε λοιπόν τους παραπάνω πέντε τρόπους αντιμετώπισης του άγχους σας και θα με θυμηθείτε.
Συγγραφέας: Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος & Life Coach
Η Ευγενία Κυρέζη είναι κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής & προσωπικός σύμβουλος (Life Coach). To 1994 πήρε το Bachelor of Professional Studies in Human Services από το Audrey Cohen College του Metropolitan College of New York και το 1997 το Master of Arts in Clinical Psychology από το Long Island University. Παράλληλα με τις σπουδές της, δούλευε στον τομέα της ψυχικής υγείας σε κλινικές, κέντρα αποτοξίνωσης και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Εργάσθηκε ως διευθύντρια τμήματος ψυχολογίας σε Ελληνικό και Αμερικάνικο κολέγιο και από το 2000 ως ψυχοθεραπεύτρια & life coach στην Θεσσαλονίκη στο γραφείο της. Ενημερώνεται και εκπαιδεύεται στον τομέα της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας και του life coaching. Προσφέρει συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και life coaching στο γραφείο της αλλά και συνεδρίες διαδικτυακά μέσω skype, viber, messenger κ.α.