Η συλλογή αυτών των online games είναι πολύ μεγάλη και ανανεώνεται με απίστευτες ταχύτητες! Χωρίζονται σε παιχνίδια στρατηγικής, παιχνίδια όπου για να επιβιώσεις χρειάζεται να σκοτώσεις τον αντίπαλο, παιχνίδια πολλαπλών χρηστών και μέσω διαδικτύου και πολλά πολλά άλλα.
Ποιές είναι οι βλάβες που προκαλεί γενικά το gaming;
Προσοχή στις βλάβες που προκαλεί η υπερβολική χρήση παιχνιδιών online γιατί έχει καταλήξει να γίνει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στον τομέα της ψυχικής υγείας σχετικά με το βαθμό στον οποίο τα παιδιά, οι έφηβοι ακόμη και οι ενήλικες αναπτύσσουν πλήρεις διαταραχές που αφορούν το διαδικτυακό και γενικά το gaming. Είναι απλά όλα αυτά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν μικροί και μεγάλοι είτε στον υπολογιστή τους είτε στην τηλεόραση χρησιμοποιώντας κάποια κονσόλα. Όλα αυτά τα παιχνίδια, εκτός κάποιον λιγοστών εξαιρέσεων, είναι φτιαγμένα να προσελκύουν το ανθρώπινο μυαλό (χρησιμοποιώντας όμορφα γραφικά), να δημιουργούν υποτιθέμενους στόχους (το πως θα περάσω την επόμενη πίστα) και να επιβραβεύουν φαντασιώσεις (bonus πόντους) με αποτέλεσμα να το εθίζουν στο μέγιστο βαθμό.
Πού μπορεί να φτάσει ο εθισμός που προκαλούν;
Πρόσφατα, άκουσα μια ραδιοφωνική εκπομπή, όπου ένας γονέας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο γιος του είχε απορρίψει μια υποτροφία σχολής μηχανικών και ανέβαλε να ξεκινήσει το έτος στο πανεπιστήμιο, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται 8 με 10 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη, τελειοποιώντας τις δεξιότητές του στα online παιχνίδια με την ελπίδα να ακολουθήσει αυτή του την ικανότητα επαγγελματικά! Αν και ο πατέρας ήταν αναστατωμένος, αισθανόταν ανήμπορος να αλλάξει την γνώμη του παιδιού, κουράστηκε από το να παλεύει να του αλλάξει γνώμη και στο τέλος αναγκάστηκε να σταματήσει να τον υποστηρίζει οικονομικά και απλά του επέτρεψε να συνεχίσει να ζει στο σπίτι ώστε ο γιος του να συνεχίσει να "παίζει ηλεκτρονικά" στο δωμάτιό του!
Ακριβώς όπως βλέπουμε με τις συνήθεις συμπεριφορές εθισμού, το υπερβολικό διαδικτυακό και ηλεκτρονικό video παιχνίδι γενικότερα περιλαμβάνει μια έντονη ανησυχία για τη συμπεριφορά και τη συσσώρευση ανοχής, ώστε να είναι απαραίτητο ο χρήστης να ξοδεύει όλο και περισσότερες ώρες μπροστά στην οθόνη για να πετύχει τον ίδιο βαθμό ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Οι διαταραγμένοι παίκτες αντιμετωπίζουν πραγματικά στέρηση και αισθάνονται βαθιά δυστυχισμένοι και ανυπόμονοι όταν δεν μπορούν να παίξουν τα παιχνίδια τους. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια, οι φίλοι και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας τους ζητούν να περιορίσουν το παιχνίδι τους, οι άνθρωποι αυτοί γίνονται αμυντικοί, αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα αυτά και επιμένουν στη συμπεριφορά, ακόμη και όταν τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Δεν απέχουν πολύ από το πως αισθάνονται οι ναρκομανείς όταν δεν παίρνουν την δόση τους.
Τί ψυχικά προβλήματα αποκτούν τα παιδιά και οι έφηβοι;
Τα παιδιά, οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες σίγουρα θα επιχειρήσουν να υποστηρίξουν ότι το παιχνίδι είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να περνάς τη ώρα σου και ότι σε χαλαρώνει. Σε ακραίες περιπτώσεις όμως τείνει να προωθεί:
Διάσπαση προσοχής.
Απόδραση από στρεσογόνους παράγοντες και αναβολή.
Διαπροσωπικά προβλήματα
Θέματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και κοινωνικό άγχος.
Παρόλο που βραχυπρόθεσμα αυτή η συμπεριφορά συμβάλλει στην ανακούφιση τυχόν ψυχικών προβλημάτων, μέσω της διάσπασης της προσοχής, και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι ξεφεύγεις από τα προβλήματά σου, μακροπρόθεσμα είναι αυτοκαταστροφική και τείνει να αυξάνει την βίαιη συμπεριφορά, την ντροπή, το άγχος και την ενοχή. Αρχίζει να επηρεάζει δυσμενώς την εργασία, το σχολείο, τα οικονομικά, τις σχέσεις, ακόμα και την υγεία. Πολλοί θα κρύψουν αυτή τους την συμπεριφορά ή δεν θα παραδεχθούν τον βαθμό στον οποίο τους έχει επηρεάσει το gaming. Αυτές οι δικαιολογίες τους είναι απαραίτητες για να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους που δεν είναι άλλος από το να να προστατεύσουν αυτή τους την συμπεριφορά και να ενισχύσουν την αίσθηση της άρνησης γι 'αυτό. Αναπόφευκτα, όταν αποκαλύπτονται τα ψέματα, υπάρχει μια δραματική αύξηση στην βία και τις συγκρούσεις με τους αγαπημένους τους.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εθισμός του gaming;
Η διαταραχή αυτή του gaming δεν πρέπει να ελαχιστοποιείται ή να εξορθολογίζεται. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και εξελίσσεται σε απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και άγχος. Ανά πάσα στιγμή θεριεύει στο μυαλό των παιδιών και το κατακτά τόσο γρήγορα όσο γρήγορα εναλλάσσονται και οι διάφορες σκηνές στα παιχνίδια που παίζουν.
Ένα από τα πιο ύπουλα παραπροϊόντα αυτής της διαταραχής του gaming είναι το γεγονός ότι οι αμέτρητες ώρες που ξοδεύονται από παιδιά, εφήβους και μεγάλους online ή σε κάποια μεταβαλλόμενη κατάσταση φαντασίας που δημιουργούν αυτά τα παιχνίδια, μειώνουν τον χρόνο που θα μπορούσε να δαπανηθεί για τη μελέτη τους, την συμμετοχή στη οικογένεια, σε παιχνίδια ή στην συναναστροφή με τους συνομηλίκους τους, στην σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον, στην άσκηση και στην συμμετοχή σε άλλα χόμπι και δραστηριότητες που εμπλουτίζουν την πνευματική, σωματική και συναισθηματική ευεξία. Παρόλο που ο πατέρας στην ραδιοφωνική εκπομπή προσπαθεί για το καλύτερο, επιτρέποντας στον γιο του να συνεχίσει το παιχνίδι, ακόμη και εις βάρος της εκπαίδευσης και της μελλοντικής του σταδιοδρομίας, την επιλογή του τελικά θα την χαρακτήριζα σαν μια ατελείωτη προσφορά ναρκωτικών και αλκοόλ. Επιμένω πως η διαταραχή ηλεκτρονικών παιχνιδιών δεν πρέπει να ελαχιστοποιείται ή να εξορθολογίζεται. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και ξετυλίγει την απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και άγχος. Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην επιτρέπουν αυτή την εξαρτημένη συμπεριφορά παρά να πιέζουν για παρέμβαση και επίσημη θεραπεία.
Ποιός μπορεί να βοηθήσει με τον εθισμό του gaming;
Έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαταραχής ηλεκτρονικών παιχνιδιών; Ποια ήταν η εμπειρία σας; Αναλογιστείτε πόσο επιβλαβές είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα στα παιδιά σας και δώστε λύση άμεσα ξεκινώντας να θέτετε όρια και ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος να φτάσετε μέχρι και στην απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στην προσπάθειά σας αυτή μπορεί πάντοτε να σας βοηθήσει ένας ειδικός ψυχικής υγείας αφού μπορεί να σας δείξει τρόπους ώστε να μπορέσετε να περιορίσετε αρχικά και τέλος να αντιμετωπίσετε ριζικά το πρόβλημα του διαδικτυακού gaming.
Συγγραφέας: Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος & Life Coach
Η Ευγενία Κυρέζη είναι κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής & προσωπικός σύμβουλος (Life Coach). To 1994 πήρε το Bachelor of Professional Studies in Human Services από το Audrey Cohen College του Metropolitan College of New York και το 1997 το Master of Arts in Clinical Psychology από το Long Island University. Παράλληλα με τις σπουδές της, δούλευε στον τομέα της ψυχικής υγείας σε κλινικές, κέντρα αποτοξίνωσης και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Εργάσθηκε ως διευθύντρια τμήματος ψυχολογίας σε Ελληνικό και Αμερικάνικο κολέγιο και από το 2000 ως ψυχοθεραπεύτρια & life coach στην Θεσσαλονίκη στο γραφείο της. Ενημερώνεται και εκπαιδεύεται στον τομέα της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας και του life coaching. Προσφέρει συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και life coaching στο γραφείο της αλλά και συνεδρίες διαδικτυακά μέσω skype, viber, messenger κ.α.