ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Συνεδρίες μέσω Skype για κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχολογικά τεστ, life coaching, wellness και άλλα.

Δοκιμάστε την ΔΩΡΕΑΝ ψυχοθεραπεια online και life coaching και αποκτήστε ευεξία...

ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Δευ-Παρ: 9:00πμ - 9:00μμ
Σαβ:  9:00πμ-3:00μμ
Τις Κυριακές μόνο με ραντεβού!

Αντιμετώπιση εκφοβισμού (bullying)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(242 ψήφοι)
Αντιμετώπιση εκφοβισμού (bullying)

Πως να αντιμετωπίσετε τον εκφοβισμό (bullying)

10 βασικές συμβουλές για να νικήσουμε το bullying

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα γενικά θα πρέπει πρώτα απ' όλα να ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα αυτό και ποιες μπορεί να είναι οι μορφές του. Έτσι για να δούμε τον εκφοβισμό (bullying) θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που ονομάζουμε "εκφοβισμό" ή Bullying και συνεχώς ακούμε και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και από τους δασκάλους των παιδιών μας στο σχολείο αλλά και από γνωστούς και φίλους. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι ο εκφοβισμός (bullying);

Είναι σίγουρο ότι όταν σε εκφοβίζουν πραγματικά πονάει. Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβεί προφορικά, σωματικά και κοινωνικά, προσωπικά ή μέσω κοινωνικών μέσων. Ας εξηγήσουμε λοιπόν τι είναι ο εκφοβισμός ή αλλιώς το bullying όπως έχουμε πια συνηθίσει να το λέμε. Bullying είναι η ανεπιθύμητη και επαναλαμβανόμενη στόχευση από άλλους που συνεπάγεται μια πραγματική ή αντιληπτή δυναμική δύναμη που έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους πιο τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την ψυχική υγεία και την ευημερία. Οι επιδράσεις είναι άμεσες και μπορούν να διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση. Ορισμένες ομάδες παιδιών ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς στον εκφοβισμό. Τα παιδιά που είναι ντροπαλά, που θεωρούνται διαφορετικά, η νεολαία των παιδιών που νιώθουν και είναι διαφορετικά όσο αναφορά το φύλο τους και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκφοβιστούν.

Με απλά λόγια bullying είναι η σωματική ή και η ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων. Ο εκφοβισμός δεν αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο αλλά εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες αλλά και σε άτομα κάθε ηλικίας. Μπορεί να εμφανιστεί από το σχολείο μέχρι και μέσα στην φυλακή! Είναι και αυτό με την σειρά του μια μορφή κακοποίησης και εξαναγκασμού όπου το θύμα του αναφέρεται και ως στόχος.

Πώς κάνει ο εκφοβισμός τους ανθρώπους να νιώθουν;Εκφοβισμός παιδιών-bullying

Μια από τις πιο οδυνηρές πτυχές του εκφοβισμού είναι ότι είναι αμείλικτος. Στις περισσότερες περιπτώσεις το bullying μπορεί να ξεκινήσει σε παιδιά ή και μεγάλους απλά όταν τους πειράζουν ή όταν τους χαρακτηρίζουν με διάφορα ονόματα έτσι απλά για να σπάσουν πλάκα. Ωστόσο, όταν αυτό συνεχίζεται, ο εκφοβισμός μπορεί να βάλει ένα άτομο σε κατάσταση συνεχούς φόβου. Τα παιδιά που υποφέρουν από εκφοβισμό έχουν συνέπειες στο σχολείο αλλά και την υγεία τους. Η Μαρία 10 ετών άρχισε να έχει πόνο στο στομάχι και διάρροια και διαγνώστηκε με μια πεπτική κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ως αποτέλεσμα του άγχους που προήλθε από τον εκφοβισμό που υπέστη κατά την διάρκεια της πέμπτης δημοτικού. Ο Παναγιώτης πολλές φορές αναγκάστηκε να μείνει πεινασμένος και ανίκανος να συγκεντρωθεί στην τάξη επειδή φοβόταν πολύ να πάει στο κυλικείο του σχολείου γιατί φοβόταν ότι θα τον πειράξουν και θα τον κοροϊδέψουν. Είναι πολλά τα παραδείγματα όπου παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που οφείλονται στον φόβο που τους δημιουργούν άλλοι. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν υποστεί bullying από συνανθρώπους τους είναι περισσότερο επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, κατάθλιψη κ.α. Μπορεί επίσης να φτάσουν και στην αυτοκτονία.

Τί κάνουμε σαν κοινωνία για το bullying;

Παρόλο που το πρόβλημα δεν έχει βρει ακόμη λύση, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Αυτές περιλαμβάνουν προσπάθειες σε επίπεδο εθνικό, όπως η πρωτοβουλία για ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων, την ενημέρωση για την αντιμετώπιση της παραβίασης του κυβερνοχώρου, κρατικοί νόμοι και τοπικές προσπάθειες κοινωνικών ομάδων και συλλόγων μέσω προγραμμάτων πρόληψης εκφοβισμού κυρίως στα σχολεία. Όλοι επίσης έχουμε πολλές φορές ακούσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προγράμματα ή και ειδήσεις που ενημερώνουν για τον εκφοβισμό (bullying).

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιο άτομο έχει υποστεί bullying

Επειδή το bullying μπορεί να συμβεί στο παιδί του καθενός από εμάς ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που σκοπό έχουν να βοηθήσουν εσάς ή κάποιον που γνωρίζετε ώστε να αναγνωρίσετε μερικά από τα σημάδια του εκφοβισμού:

1. Ψάξτε για προειδοποιητικά σημάδια. Αυτά μπορεί να είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας ή περίεργες δηλώσεις σχετικά με το σχολείο ή το ότι άρχισε να συναναστρέφεται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο με ορισμένα παιδιά.

2. Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι η πτώση βαθμών ή η απώλεια ή και η βλάβη προσωπικών αντικειμένων όπως κινητό, ρολόι, μολύβια, μαρκαδόροι κλπ. Είναι επίσης σημαντικό να προσέξετε σημάδια στην συμπεριφορά του παιδιού σας που μπορεί να φανερώνουν ότι το παιδί σας ίσως εκφοβίζει άλλα παιδιά.

3. Φυσικά σημάδια όπως μελανιές ή λερώματα ή ακατάστατη τσάντα κλπ που ποτέ πριν δεν υπήρξαν ίσως είναι και αυτά σημάδια bullying.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το bullying;Εκφοβισμός (bullying) σε εφήβους και παιδιά

Βασικές συμβουλές του πως να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση εκφοβισμού θα μπορούσαν να είναι:

1. Γίνετε καλό παράδειγμα για το παιδί σας. Αναζητήστε ευκαιρίες για να διαμορφώσετε τον τρόπο αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων. Επιπλέον, η ποιότητα της σχέσης γονέα-παιδιού, η οποία είναι ζεστή και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού, βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και έχουν καλύτερες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους.

2. Μιλήστε στο παιδί σας και ακούστε πραγματικά. Είναι σημαντικό να μην απορρίπτετε τις ανησυχίες του παιδιού σχετικά με την εκφοβιστική συμπεριφορά.

3. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει λύσεις για την εκφοβιστική συμπεριφορά. Κάντε πράξη αυτές τις λύσεις μέσω του παιχνιδιού ρόλων.

4. Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς του παιδιού σας στα κοινωνικά μέσα (Social Media) και μιλήστε μαζί του για την υγιή χρήση των κοινωνικών μέσων. Να είστε προληπτικοί και πάντα να θέτετε κανόνες που τους τηρείτε. Μην λέτε απλά θα πάρω τον υπολογιστή ή θα βάλω κωδικό για να μην τον χρησιμοποιείς αλλά ποτέ δεν το κάνετε. Το παιδί μαθαίνει στην ατιμωρησία και στην ασυνέπεια.

5. Συμβουλέψτε το παιδί σας να αποφεύγει να βρίσκεται μόνο του τις περισσότερες φορές, όταν παίζει, όταν γυρνάει από το σχολείο, όταν πάει να βρει τους φίλους του.

6. Πείτε του ότι σε περίπτωση που τον πειράζουν να το αγνοήσει και να φύγει μακρυά σηκώνοντας ψηλά το κεφάλι. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο γλώσσας σώματος θα στείλει ένα μήνυμα ότι δεν είστε ευάλωτος. Όταν αγνοούμε τον εκφοβιστή είναι σαν να του λέμε ότι δεν μπορεί να μας ενοχλήσει, δεν μας πειράζει καθόλου αυτό που κάνει. Αργά ή γρήγορα θα βαρεθεί και θα τον αφήσει ήσυχο.

7. Συμβουλέψτε το να κρατήσει τον θυμό του. Ποιος δεν θα ήθελε να απαντήσει σε κάποιον που τον ενοχλεί; Αλλά αυτό είναι ακριβώς που θέλει να καταφέρει κάποιος που εκφοβίζει. Ο εκφοβιστής θέλει έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων του. Σε περίπτωση που βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου πρέπει να αντιμετωπίσει τον εκφοβιστή και δεν μπορεί να απομακρυνθεί, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσει το χιούμορ - αυτό σίγουρα θα ξαφνιάσει τον εκφοβιστή και θα τον αφοπλίσει. Θα πρέπει να διαχειριστεί τον θυμό του με άλλο τρόπο και όχι να αντιδράσει με θυμό προς τον εκφοβιστή.

8. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απαντήσει με βία. Θα πρέπει να επιλέξει να αντιμετωπίσει τον εκφοβιστή χωρίς να χρησιμοποιήσει σωματική δύναμη (όπως κλοτσιές, χτυπήματα ή πιέσεις). Έτσι μόνο θα δείξει την οργή του και ποτέ δεν θα είναι σίγουρος πως θα ανταπαντήσει ο εκφοβιστής. Το πιο πιθανό είναι να τραυματιστεί εάν χρησιμοποιήσει την βία εναντίον του. Μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης περπατώντας μακριά. Αυτό θα αφοπλίσει τον εκφοβιστή. Μερικοί ενήλικες πιστεύουν ότι ο εκφοβισμός είναι μέρος της ανάπτυξης, ότι χτίζει χαρακτήρα, και ότι το χτύπημα πίσω είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Οι επιθετικές απαντήσεις τείνουν να οδηγήσουν σε περισσότερη βία και περισσότερο εκφοβισμό για τα θύματα.

9. Επειδή τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να ελέγξει τις πράξεις των άλλων θα πρέπει να φροντίσει και να βελτιώσει τον εαυτό του. Να κάνει ότι είναι δυνατό για να βελτιώσει την δικιά του προσωπικότητα. Να γίνει αυτός δυνατός. Τρόποι για να το κάνει αυτό είναι μέσω της άσκησης και της σωστής διατροφής. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, συλλόγους , παιχνίδι με φίλους θα βελτιώσει την αυτοπεποίθηση του. Ένας άλλος τρόπος για να κερδίσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του είναι να ακονίσει τις ικανότητές του σε κάτι σαν το σκάκι, την τέχνη, τη μουσική, τους υπολογιστές ή το γράψιμο. Η ένταξη σε μια τάξη, club ή γυμναστήριο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνει νέους φίλους και να αισθάνεται καλά για τον εαυτό του. Η εμπιστοσύνη που θα κερδίσει στον εαυτό του θα τον βοηθήσει να αγνοήσει παιδιά που του δημιουργούν πρόβλημα και τον εκφοβίζουν.

10. Μιλήστε για τον εκφοβισμό (bullying). Σίγουρα θα βοηθήσει να ενημερώσετε το παιδί και ταυτόχρονα να μιλήσετε με έναν σύμβουλο καθοδήγησης, δάσκαλο ή φίλο ο οποίος μπορεί να σας δώσει την υποστήριξη που χρειάζεστε. Η ομιλία μπορεί είναι μια καλή διέξοδος για τους φόβους και τις απογοητεύσεις που οικοδομούνται όταν είμαστε εκφοβισμένοι.

Τι μπορείτε να κάνετε αν εσείς ή το παιδί σας είναι ο εκφοβιστής;

Όλοι μας λίγο ή πολύ πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές δύσκολες καταστάσεις και συναισθήματα. Όταν μερικοί άνθρωποι αισθάνονται τονισμένοι, θυμωμένοι ή απογοητευμένοι, το να τα ξεσπάς σε κάποιον άλλο μπορεί να είναι μια γρήγορη απόδραση από τα προβλήματά μας. Ορισμένοι εκφοβιστές είναι οι ίδιοι θύματα bullying. Ίσως οι βρισιές, οι υποβιβασμοί ή η φυσική βία είναι κανόνας μέσα στην οικογένειά τους. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία για αυτή την συμπεριφορά.

Αν δυσκολεύεστε να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκφοβίζετε άλλους, ίσως να θέλετε να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε και θαυμάζετε. Προσπαθήστε έρθετε στην θέση των άλλων και να σκεφτείτε πώς αισθάνονται όταν τους πειράζετε ή τους βλάπτετε. Εάν έχετε πρόβλημα να το καταλάβετε αυτό, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον άλλο να σας βοηθήσει να μπείτε στην θέση του θύματος.

Η συμπεριφορά εκφοβισμού αποκαθιστά και κάνει τους πάντες να αισθάνονται άθλια - ακόμα και τους εκφοβιστές. Αυτοί που εκφοβίζονται σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σεβαστούν τους εκφοβιστές τους. Εάν προτιμάτε να σέβονται οι άλλοι τη δύναμη και το χαρακτήρα σας - ακόμη και να σας βλέπουν ως ηγέτη - θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσετε τη δύναμή σας για κάτι θετικό και όχι να προσπαθείτε να το επιβάλετε μέσω εκφοβισμού.

Θέλετε πραγματικά οι άνθρωποι να σκέφτονται για σας άσχημα, να μην σας σέβονται, να σας θεωρούν κακό, άγριο και βάναυσο; Αν όχι τότε ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε, αν και η αλλαγή αυτή ίσως να φαίνεται δύσκολη στην αρχή αν προσπαθήσετε πραγματικά να αλλάξετε αυτή την συμπεριφορά σίγουρα θα τα καταφέρετε. Ζητήστε την βοήθεια κάποιου που σέβεστε και εμπιστεύεστε να σας καθοδηγήσει για το πώς θα μπορούσατε να αλλάξετε αυτή σας τη συμπεριφορά.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ειδικοί;

Είτε είστε το θύμα είτε ο εκφοβιστής και προσπαθήσετε να εφαρμόσετε τα παραπάνω, αλλά αν παρ' όλα αυτά το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια από κάποιον ειδικό. Οι Ψυχολόγοι και θεραπευτές μπορούν να εργαστούν απευθείας με ένα παιδί ή με τους γονείς ενός παιδιού για την ανάπτυξη ενός σαφούς σχεδίου για το πως θα αντιμετωπιστεί το bullying και τον τρόπο αντιμετώπισης οποιωνδήποτε συναισθηματικών βλαβών που μπορεί να έχουν συμβεί από τον εκφοβισμό.

Σταματήστε το Bullying από παντού

 

Συγγραφέας Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής / Life Coaching  WellnessΣυγγραφέας: Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος & Life Coach

Η Ευγενία Κυρέζη είναι κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής & προσωπικός σύμβουλος (Life Coach). To 1994 πήρε το Bachelor of Professional Studies in Human Services από το Audrey Cohen College του Metropolitan College of New York και το 1997 το Master of Arts in Clinical Psychology από το Long Island University. Παράλληλα με τις σπουδές της, δούλευε στον τομέα της ψυχικής υγείας σε κλινικές, κέντρα αποτοξίνωσης και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Εργάσθηκε ως διευθύντρια τμήματος ψυχολογίας σε Ελληνικό και Αμερικάνικο κολέγιο και από το 2000 ως ψυχοθεραπεύτρια & life coach στην Θεσσαλονίκη στο γραφείο της. Ενημερώνεται και εκπαιδεύεται στον τομέα της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας και του life coaching. Προσφέρει συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και life coaching στο γραφείο της αλλά και συνεδρίες διαδικτυακά μέσω skype, viber, messenger κ.α.

Δείτε περισσότερα άρθρα από την Ευγενία

Αντιμετώπιση εκφοβισμού (bullying)
Avg.:89.4% Max: 100%
242 votes, 89.4% avg. rating 100%


Αξιολόγηση :
(242 ψήφοι)
ΕΠΑΝΩ