ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Συνεδρίες μέσω Skype για κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχολογικά τεστ, life coaching, wellness και άλλα.

Δοκιμάστε την ΔΩΡΕΑΝ ψυχοθεραπεια online και life coaching και αποκτήστε ευεξία...

ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Δευ-Παρ: 9:00πμ - 9:00μμ
Σαβ:  9:00πμ-3:00μμ
Τις Κυριακές μόνο με ραντεβού!

Συμβουλές στα παιδιά μας για τον διαδικτυακό εκφοβισμό - Cyber Bullying

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(259 ψήφοι)
Συμβουλές στα παιδιά μας για τον διαδικτυακό εκφοβισμό - Cyber Bullying

Συμβουλέψτε τα παιδιά σας σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό (Cyber bullying)

Τί είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός ή Cyber bullying;

Μήπως θα ανησυχούσατε αν τα παιδιά σας θα εκφοβίζονταν στο σχολείο; Αν η απάντηση είναι ναι τότε θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τον σχολικό εκφοβισμό (Bullying). Με την εξάπλωση των υπολογιστών, των κινητών τηλεφώνων (smartphones) και των tablets αλλά και το γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα (Social Networks) έχουν γίνει πολύ δημοφιλή ιδίως στην νεολαία, πολλά παιδιά και έφηβοι μπορεί να βιώσουν διαδικτυακό εκφοβισμό. Μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ ενός παιδιού ή μιας ομάδας παιδιών που εκφοβίζουν άλλα και του cyber bullying είναι ότι το cyber bullying έχει την ικανότητα και μπορεί να εκφοβίζει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Αυτοί που το διαπράττουν μπορεί να είναι από παιδιά και έφηβοι μέχρι και ενήλικες που για τους δικούς του ο καθένας λόγους εκφοβίζει από μαθητές μέχρι φοιτητές και ίσως άλλους ενήλικες. Με τη τεχνολογία ως βοηθό κάποιος οι κάποιοι μπορούν και προσεγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό απ' αυτό μιας τάξης ή ακόμη και ενός ολόκληρου σχολείου. Έτσι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα του cyber - bullying;Παιδιά και διαδικτυακή παρενόχληση

Γονείς, ψυχολόγοι, ψυχίατροι αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές συμφωνούν ότι το cyber bullying έχει τα φόντα και μπορεί να εξελιχθεί σε μάστιγα για τα παιδιά μας. Πολλοί ειδικοί και ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα έχουν κατά καιρούς συμβουλέψει γονείς το τι θα πρέπει να διδάξουν σε παιδιά και εφήβους ώστε να μην γίνουν μάρτυρες ή να βιώσουν το cyber bullying. Παρακάτω συνοψίζω μερικά πράγματα που θα πρέπει ο κάθε γονιός να συμβουλέψει τα παιδιά του που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Τι να συμβουλέψω το παιδί μου για τον διαδικτυακό εκφοβισμό;

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν. Η γνώση του τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι σημαντική γιατί έτσι θα μπορούν να το αναγνωρίσουν και να το αποφύγουν από μόνοι τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν και να καταλάβουν τι πρέπει να προσέχουν. Φυσικά εδώ θα πρέπει να τους εξηγήσετε ότι δεν θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι διαδικτυακό εκφοβισμό.

Πως εμφανίζεται το cyber-bullying;

Πρέπει να τους δώσουμε παραδείγματα για το που μπορεί να συναντήσουν το cyber bullying. Αυτά τα παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
α. Το να κάνεις αρνητικά σχόλια για την εικόνα προφίλ ενός ατόμου σε κάποιο κοινωνικό μέσο δικτύωσης (Facebook, GooglePlus, Instagram, Youtube κ.α.)
β. Το να εκφοβίζεις ένα άτομο μέσω επαναλαμβανόμενων επιθετικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
γ. Να μοιράζεις ιδιωτικές πληροφορίες που κάποιος σου εμπιστεύθηκε με ένα ευρύτερο κοινό.
δ. Να βιντεοσκοπείς ή να φωτογραφίζεις κάποιον ή κάποια εν αγνοία του και μετά να το απειλείς ότι θα αναρτήσεις ιδιωτικές φωτογραφίες ή video στο διαδίκτυο.
ε. Αφού κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου και καταγράψεις ιδιωτικά του μηνύματα να απειλείς ότι θα τα δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο.
Και άλλα πολλά που μόνο η φαντασία αυτών που κάνουν cyber bullying μπορει να φτάσει!

Προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από cyber bullying.Παιδιά και διαδικτυακός εκφοβισμός

1. Ιδιωτικά προφίλ μόνο φίλοι στα social media.

Θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή των παιδιών μας ώστε να είναι προσεκτικοί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας διατηρούν ιδιωτικά τα προφίλ τους στα κοινωνικά μέσα και υπενθυμίζετέ τους ότι θα πρέπει να δέχονται μόνο αιτήματα φίλων από άτομα που πραγματικά γνωρίζουν. Δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται κανένα μέσα στο διαδίκτυο. Φίλοι και γνωστοί είναι μόνο αυτοί που βλέπεις καθημερινά και συναναστρέφεσαι. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός επίσης οι φίλοι των παιδιών μας να έχουν πέσει και αυτοί θύματα cyber bullying και όντας εκ βιασμένοι να δημοσιοποιήσουν ιδιωτικά πράγματα των παιδιών μας.

2. Να υποστηρίζουν την γνώμη τους.

Θα πρέπει να τους δείξουμε να υποστηρίζουν τη γνώμη τους. Πρέπει να είναι ο εαυτός τους, ακόμα και σε ένα διαδικτυακό ομαδικό chat ή group κάποιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Η συμμετοχή σε ομαδικές συζητήσεις και chat μπορεί να οδηγήσει τους άλλους να σκεφτούν ότι η γνώμη που εκφέρουν δεν είναι δικιά τους αλλά είναι είτε της ομάδας είτε κάποιου άλλου εκτός ομάδας. Μέσα σε μια διαδικτυακή συζήτηση θα πρέπει να είναι δυνατοί και να υποστηρίζουν την άποψή τους χωρίς να αφήνουν υποψίες. Πρέπει να δείχνουν ότι είναι δυνατοί χαρακτήρες και έχουν σωστή και τεκμηριωμένη άποψη. Δεν είναι άτομα που μπορεί εύκολα κάποιος να διαχειριστεί και να κοροϊδέψει. Πείτε τους ότι το να μιλάς και να εκφέρεις την άποψή σου όταν δεν συμφωνείς με τον τρόπο που κάποιος ενεργεί είναι σημαντική και δείχνει τη δύναμή σου ως άτομο.

3. Να είμαστε κοντά τους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά και τους εφήβους μας. Να παρακολουθούμε την συμπεριφορά τους. Αν δούμε σημάδια αλλαγής στη συμπεριφορά τους τότε άμεσα θα πρέπει να πλησιάσουμε και να παρακολουθήσουμε την δραστηριότητά τους κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και γενικότερα στο διαδίκτυο. Αν δούμε να υπάρχουν νέοι άγνωστοι φίλοι και ομάδες να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε τα παιδιά μας ακόμη περισσότερο. Μπορεί πραγματικά να έχουν την ανάγκη μας και να χρειάζονται την βοήθειά μας. Μην δείξουμε ποτέ αδιαφορία για το τι θα συμβεί σε αυτά θα είμαστε και εμείς υπεύθυνοι. Αποκτήστε πρόσβαση και εάν χρειάζεστε βοήθεια. Μην περιμένετε μέχρι η κατάσταση να ξεφύγει από τα χέρια σας. Οι μακρόχρονες και δυνητικά σοβαρές συνέπειες της διαδικτυακής παρενόχλησης δικαιολογούν την παρέμβαση των ενηλίκων όσο το δυνατό νωρίτερα.

4. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό στην διαδικτυακή παρενόχληση.Γονείς και διαδικτυακός εκφοβισμός

Τέλος, κάποιος ειδικός (δάσκαλος, καθηγητής, ψυχολόγος κ.α.) που είτε γνωρίζει το παιδί μας είτε μπορεί άμεσα να το καταλάβει και να δει διαφορές στη συμπεριφορά του μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε οδηγίες για την αποτροπή του cyber bullying. Είναι αυτός που θα μπορούσε να μας συμβουλέψει στο να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να προστατέψει το παιδί μας από κακόβουλες επιθέσεις στο διαδίκτυο.

Αν επίσης έχουμε δοκιμάσει πολλούς τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαδικτυακής παρενόχλησης στο παιδί μας αλλλά είτε δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο, είτε δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση του διαδικτύου, είτε η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και βλέπουμε σημάδια κατάθλιψης ή και αυτοκτονίας θα πρέπει άμεσα να συμβουλευθούμε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας ακόμη και να κλείσουμε κάποιο δωρεάν ραντεβού με ψυχολόγο ώστε πρώτα να ενημερώσουμε για την κατάσταση και δεύτερον να ακούσουμε με προσοχή αυτά που θα μας πει να εφαρμόσουμε. 

 

Συγγραφέας Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής / Life Coaching  WellnessΣυγγραφέας: Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος & Life Coach

Η Ευγενία Κυρέζη είναι κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής & προσωπικός σύμβουλος (Life Coach). To 1994 πήρε το Bachelor of Professional Studies in Human Services από το Audrey Cohen College του Metropolitan College of New York και το 1997 το Master of Arts in Clinical Psychology από το Long Island University. Παράλληλα με τις σπουδές της, δούλευε στον τομέα της ψυχικής υγείας σε κλινικές, κέντρα αποτοξίνωσης και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Εργάσθηκε ως διευθύντρια τμήματος ψυχολογίας σε Ελληνικό και Αμερικάνικο κολέγιο και από το 2000 ως ψυχοθεραπεύτρια & life coach στην Θεσσαλονίκη στο γραφείο της. Ενημερώνεται και εκπαιδεύεται στον τομέα της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας και του life coaching. Προσφέρει συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και life coaching στο γραφείο της αλλά και συνεδρίες διαδικτυακά μέσω skype, viber, messenger κ.α.

Δείτε περισσότερα άρθρα από την Ευγενία

Συμβουλές στα παιδιά μας για τον διαδικτυακό εκφοβισμό - Cyber Bullying
Avg.:99.8% Max: 100%
259 votes, 99.8% avg. rating 100%


Αξιολόγηση :
(259 ψήφοι)
ΕΠΑΝΩ