ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Συνεδρίες μέσω Skype για κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχολογικά τεστ, life coaching, wellness και άλλα.

Δοκιμάστε την ΔΩΡΕΑΝ ψυχοθεραπεια online και life coaching και αποκτήστε ευεξία...

ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Δευ-Παρ: 9:00πμ - 9:00μμ
Σαβ:  9:00πμ-3:00μμ
Τις Κυριακές μόνο με ραντεβού!

Συμβουλές καταπολέμησης του άγχους στην καθημερινή μας ζωή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(259 ψήφοι)
Συμβουλές καταπολέμησης του άγχους στην καθημερινή μας ζωή

Τι ονομάζουμε άγχος, τι το προκαλεί & πως το ξεπερνάμε;

Εσείς έχετε άγχος;

Περισσότερο από το 60% των ενηλίκων παραδέχονται ότι αισθάνονται άγχος ή εμφανίζουν συμπτώματα άγχους σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι άγχους: οξύ, επεισοδιακό και χρόνιο. Το οξύ στρες προκαλείται από ένα βραχυπρόθεσμο γεγονός, όπως ο προγραμματισμός ενός γάμου ή άλλου γεγονότος. Αν το οξύ άγχος είναι τραυματικό, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου, τείνει να μένει μαζί μας για πάντα και να μας επηρεάζει και σε άλλες πτυχές της ζωής μας. Το επεισοδιακό στρες είναι επίσης βραχυπρόθεσμη μορφή άγχους, αλλά αυτό εμφανίζεται συχνότερα. Για παράδειγμα, η αίσθηση πίεσης για την τήρηση των προθεσμιών που σχετίζονται με την εργασία ή για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά φτάνουν εγκαίρως στο σχολείο είναι επεισοδιακοί παράγοντες άγχους.

Το χρόνιο άγχος είναι μακροχρόνιο άγχος εξαιτίας των μεγάλων γεγονότων της ζωής μας, όπως τα θέματα σχέσεων, κάποια μακροχρόνια ασθένεια, προβλήματα στην δικιά μας μικρή επιχείρηση και πολλά άλλα.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Άγχους (AIS) συνδέει περισσότερες από 50 ανεπιθύμητες ενέργειες στο άγχος. Το άγχος προκαλεί άσχημη διάθεση και φυσικές αλλαγές. Μπορεί να αρχίσετε να χάνετε την προσοχή σας σε κάτι που κάνετε, να αισθανθείτε συντετρημένος, να αντιμετωπίσετε περιόδους οργής, να έχετε συχνούς πονοκεφάλους, να μην είστε σε θέση να κοιμηθείτε, να αισθάνεστε έντονους πόνους στους μυς σας ακόμη και να αισθανθείτε απίστευτα κουρασμένοι. Το άγχος μπορεί να σας οδηγήσει στο κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το οινόπνευμα, τον τζόγο, την μείωση της παραγωγικότητας, στην υπερκατανάλωση τροφής ακόμη, στην απόσυρση από κοινωνικές λειτουργίες, στην αποφυγή της άσκησης, σκαμπανεβάσματα στην διάθεση και πολλά άλλα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το άγχος μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος, κατάθλιψη, παλινδρόμηση οξέων στο στομάχι, άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Το άγχος είναι ένας ύπουλος εχθρός της υγείας μας ψυχικής και μη.

Μερικοί από τους πιο συχνούς στρεσογόνους παράγοντες είναι οι εξής:

Άγχος στον χώρο εργασίαςΆγχος στην Εργασία

Αρκετοί από εμάς έχουν 2 & 3 δουλειές, πράγμα που σημαίνει ότι περνάμε τον ίδιο ή και περισσότερο χρόνο στην εργασία μας παρά με τους αγαπημένους μας. Περισσότεροι από τους μισούς από εμάς βασανίζονται από εργασιακό άγχος. Το άγχος που σχετίζεται με την εργασία μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις με συνεργάτες, τους ανώτερους στο χώρο εργασίας, τους πελάτες, τους συναδέλφους μας κ.λ.π. Μπορεί να μας κάνει να μην ξέρουμε πότε είναι σωστό να σταματήσουμε την εργασία μας και να βάλουμε κάποια όρια. Μπορεί να μας κάνει να ανησυχούμε τόσο πολύ για τον ανταγωνισμό και να φτάσουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας "τεμπέλη" αν δεν εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον σημερινό κόσμο, όπου είμαστε συνδεδεμένοι ανά πάσα στιγμή μέσω των smartphones μας με την εργασία μας. Το άγχος θα μπορούσε επίσης να μας κάνει να χαλαρώσουμε τόσο πολύ που να μην θέλουμε να εργαστούμε καθόλου. Όποιο και αν είναι το ζήτημα, θα μπορούσε να μας κοστίσει πολλά χρήματα λόγω του μη παραγωγικού χρόνου μας. Δεν μπορεί κάποιος που έχει άγχος να αποδώσει το ίδιο με κάποιον που είναι ευχαριστημένος με την εργασία του γιατί νιώθει συνεχώς πιεσμένος.

Άγχος στις σχέσεις μας

Η συνύπαρξη με άλλους μπορεί να προκαλέσει προκλήσεις και να μας αγχώσει. Είτε ζείτε μαζί με κάποιο σημαντικό σας πρόσωπο είτε με τους γονείς σας, τον αδελφό σας, τον φίλο ή τον συγκάτοικο, καθένας από αυτούς παρουσιάζει το δικό του σύνολο μοναδικών στρεσογόνων παραγόντων. Σε οποιαδήποτε συγκατοίκηση μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να έχετε την ιδιωτικότητά σας. Μπορεί να αισθανθείτε πιεσμένοι για να ικανοποιήσετε τις προσδοκίες των γονέων σας, να αισθάνεστε ότι ο συγκάτοικος σας δεν καθαρίζει το χάος του ή ότι ο φίλος σας πάντα σχεδιάζει τα πράγματα την τελευταία στιγμή. Το να τα βρείτε, στις παραπάνω περιπτώσεις, κάπου στη μέση και να προσπαθήσετε να επικονωνήσετε μαζί τους σίγουρα θα να μαλακώσει ακόμα και τις πιο αγχωτικές σας καταστάσεις.

Άγχος στα οικονομικά σαςΆγχος στα οικονομικά

Ακόμη και αν τα οικονομικά σας είναι σε άριστη κατάσταση και έχετε χρήματα στην τράπεζα, στο χαρτοφυλάκιο μετοχών και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οικονομικά θα μπορούσαν να εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις κύριες ανησυχίες σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το άγχος φαίνεται να συσσωρεύεται όταν ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε να πληρώσετε τους μηνιαίους λογαριασμούς σας και να παρέχετε τουλάχιστον έναν άνετο τρόπο ζωής για εσάς και την οικογένειά σας. Μπορεί να έχετε στεγαστικά δάνεια ή χιλιάδες ευρώ σε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών. Τα οικονομικά μπορούν να εμποδίσουν κάθε άλλη πτυχή της ζωής, προκαλώντας άγχος και γενική δυστυχία. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους λόγω της οικονομικής μας κατάστασης είναι να μπορέσουμε σιγά σιγά να μειώσουμε τους λογαριασμούς μας και να καταφέρουμε να πάρουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας

Άγχος στην υγεία σας

Μπορεί να ανησυχείτε για την υγεία σας ή για την υγεία ενός ατόμου που βρίσκεται κοντά σας. Εάν αγωνιάτε για μια πρόσφατη διάγνωση ή ανησυχείτε για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον σχετικά με την υγεία σας, αυτό μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή άγχους. Άγχος που μπορεί να οδηγήσει και σε κατάθλιψη. Εδώ επειδή το άγχος έχει αποδεχθεί ότι επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας μπορεί να πέσουμε σε φαύλο κύκλο να αγχωνόμαστε για τη υγεία μας και αυτό να μας δημιουργεί προβλήματα σε αυτήν.

Άγχος από τον θάνατο ενός αγαπημένου

Ανεξάρτητα από την αιτία, οι περισσότεροι από εμάς θρηνούν όταν χάνουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Επιπλέον, ο προγραμματισμός της κηδείας, τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει οι θάνατος ενός κοντινού μας προσώπου, οι ανησυχίες για τη δική μας θνησιμότητα (και για τους υπόλοιπους γύρω μας) αποτελούν λόγους για να μεγαλώνει το άγχος μας. Θα πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να μας βοηθήσει εδώ. Δεν μπορούμε να φέρουμε τον άνθρωπό μας πίσω. Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε το γεγονός του θανάτου τόσο περισσότερο μας γεμίζει με άγχος.

Άγχος λόγω ενός μέλους της οικογένειαςΆγχος εξετάσεων

Μπορεί να ανησυχείτε για το τεστ οι τις εξετάσει του παιδιού σας. Στην Ελλάδα με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων το φαινόμενο είναι πολύ συχνό. Έχουμε δει πολλές φορές γονείς να βρίσκονται κολλημένοι στα κάγκελα των αυλών των σχολείων όπου τα παιδιά τους δίνουν εξετάσεις. Οι εξετάσεις μπορεί να είναι ένας στρεσσογόνος παράγοντας που αφορά ένα μόνο μέλος της οικογένειας αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να επηρεάζει αρνητικά όλη την οικογένεια. Ως γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατό συγκεντρωμένοι και να μην αφήνουμε το άγχος μας να επηρεάζει τα παιδιά μας. Θα πρέπει αντί να τους δίνουμε περισσότερο άγχος να δημιουργούμε τέτοιες συνθήκες όπου να μπορούν να εξωτερικεύσουν το δικό τους άγχος και έτσι να τους βοηθάμε να το ξεπεράσουν. Επειδή το άγχος των εξετάσεων οφείλεται κυρίως στο ότι πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε ένας καλός τρόπος για να αποβάλλουν τα παιδιά μας το άγχος τους είναι να τους δείχνουμε ότι πιστεύουμε σε αυτά και ότι θα τα καταφέρουν. Αυτό παράλληλα με την σωστή μελέτη είναι το καλύτερο φάρμακο για το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων.

Άγχος για την εμφάνιση και την προσωπικότητά μας

Ξυπνάς το πρωί με κάποιο ψεγάδι, όπως ένα σπυρί ή ένα κοκκινάδι, στο μέτωπό σου. Βλέπεις νέες ρυτίδες γύρω από τα μάτια σου. Τα μαλλιά σου αρχίζουν να γκριζάρουν. Αισθάνεστε ότι οι άνθρωποι γύρω σας πιστεύουν ότι είστε "περίεργοι". Όλοι μας ανησυχούμε για την εμφάνισή και τα χαρακτηριστικά μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτά τα πράγματα μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά καθώς και την εικόνα του εαυτού μας. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να μα γεμίσουν άγχος. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και προσπαθήσουμε να υποβαθμίσουμε την σημασία που δίνουμε στην εμφάνισή μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μερικά από αυτά δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε και ότι θα πρέπει να τα αποδεχθούμε γιατί είναι κομμάτι του εαυτού μας.

Άγχος για το παρελθόν μας

Μπορεί να μην συγχωρούμε τον εαυτό μας ή τους άλλους για κάτι που συνέβη στο παρελθόν. Κάτι τραυματικό μπορεί επίσης να στοιχειώνει τις σκέψεις και τα όνειρά μας, όπως για παράδειγμα ότι υπηρετήσαμε στον στρατό σε περίοδο πολέμου. Η μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD: Post Traumatic Stress Disorder) συμβαίνει σε πολλά άτομα που έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή τους. Και εδώ ο χρόνος μπορεί να γίνει σύμμαχός μας αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο έντονο ήταν το γεγονός που έχουμε βιώσει.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το άγχος;

Εκατοντάδες φυσικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε το άγχος όταν είναι στο αποκορύφωμά του. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι που σας αρέσει. Αν σας αρέσει η ανάγνωση, εξασφαλίστε μερικά από τα έργα αγαπημένων συγγραφέων σας και διαβάστε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα. Πηγαίνετε για ένα τρέξιμο στο πάρκο. Προσπαθήστε να κάνετε κάποια δραστηριότητα που σας αρέσει. Αν μπορείτε να συμπεριλάβετε και φίλους σε αυτήν ίσως βοηθήσει περισσότερο. Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε σχετικά με την αγχωτική ημέρα σας στην εργασία. Προσπαθήστε να αναγνωρίζετε τους στρεσογόνους παράγοντες σας μάθετε πως να τους διαχειρίζεστε.

Μερικοί τρόποι για τη φυσική μείωση του στρες περιλαμβάνουν:

Διαλογισμός και βαθιά αναπνοή

Κάντε ένα διάλειμμα από αυτό που κάνετε και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Αυτό μπορεί να γίνει όπου κι αν βρίσκεστε - στο γραφείο σας, ενώ οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, στη μέση ενός πολυσύχναστου καφέ κατά την πρωινή ώρα αιχμής, όταν το παιδί σας συναγωνίζεται τον καλύτερο δραματικό ηθοποιό στη μέση ενός διαδρόμου παιχνιδιών. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε κάτι θετικό. Το να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα πνευματικό διάλειμμα σε όλη την τρέχουσα αγχωτική τρέλα μπορεί να έχει ισχυρά αποτελέσματα. Συνδέστε αυτό με κάποια ελαφριά γιόγκα για να πάρετε όλη τη χαλάρωση που μπορείτε να συγκεντρώσετε. Αυτό θα διευκολύνει τους μυς σας στην πλάτη, το λαιμό, το στήθος σας και σε άλλες θέσεις στο σώμα σας.

Ακούω μουσική

Είτε απολαμβάνετε τον κλασσικό Beethoven ή τον πιο δημοφιλή καλλιτέχνη rap, ακούστε κάποια μουσική για να σας χαλαρώσει. Η μουσική είναι μια απόλυτη θεραπεία για να σας ανακουφίσει από το στρες, αναστέλλοντας την κορτιζόνη και την επινεφρίνη (οι ορμόνες του στρες) καθώς και άλλους παράγοντες που προκαλούν το στρες στο σώμα σας. Έχετε χειρουργική επέμβαση ή αισθάνεστε νευρικοί για μια παρουσίαση; Ακούστε την αγαπημένη σας pop μουσική για να καθαρίσετε το μυαλό σας. Η αγαπημένη μας μουσική μπορεί να μας χαλαρώσει και να "πάρει" από πάνω μας σκέψεις που προκαλούν άγχος.

Άσκηση

Ανεβάστε τους παλμούς σας με άσκηση για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και ταυτόχρονα μειώστε την αρτηριακή σας πίεση. Οι φυσικές ενδορφίνες της άσκησης σας βοηθούν να μειώσετε το άγχος. Πάντοτε μετά κάποια άσκηση αισθανόμαστε πολύ καλύτερα για τον εαυτό μας. Όταν αυτό γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθάει τα μέγιστα στην καταπολέμηση του άγχους. Η άσκηση όταν γίνεται σε συνδυασμό με σωστή διατροφή έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του άγχους. Προτιμήστε να ασκήστε μαζί με άλλους είτε κάνοντας ομαδικό τρέξιμο ή γρήγορο βάδισμα είτε παίζοντας ομαδικά παιχνίδια όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϋ κ.α.

Συμμετοχή στην εκκλησία ή σε μια θρησκευτική κοινότητα

Η άσκηση της θρησκευτικής σας επιλογής σας δίνει την ευκαιρία να διαλογιστείτε και να προβληματιστείτε για τα καθημερινά γεγονότα. Επίσης, είστε με ομοϊδεάτες, οι οποίοι μπορούν να ανακουφίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας. Εκεί μπορεί να βρείτε λύσεις σε προβλήματα που σας ταλανίζουν και ενισχύουν το άγχος σας. Μιλήστε με πνευματικούς και εξωτερικεύστε τα προβλήματά σας. Ένας πνευματικός ή κάποιος διαλογιστής μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερός σας ψυχολόγος.

Βάλτε στην ζωή σας το γέλιο

Είναι αλήθεια ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Αν έχετε μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα, κανονίστε να βγείτε για φαγητό, ποτό ή κάποια δραστηριότητα με τον καλύτερο φίλο σας που πάντα σας κάνει να γελάτε με τα περίεργα αστεία του. Ο χρόνος που ξοδεύετε με τους αγαπημένους σας σας βοηθάει πολύ στη μάχη σας ενάντια στο άγχος. Παρακολουθήστε μια κωμική ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή. Το άγχος (και η κόπωση) θα φύγει. Κουβεντιάστε για πράγματα που σας ενδιαφέρουν και είναι ευχάριστα προς εσάς είναι σίγουρο ότι θα σας διώξουν το άγχος.

Μασήστε τσίχλα

Όταν μασάτε τσίχλα, εστιάζετε στο μάσημα με αποτέλεσμα να αποβάλετε έστω και προσωρινά τυχόν αγχωτικές σκάψεις που θα κάνατε. Έτσι, έχετε μαζί σας πάντα την αγαπημένη σας γεύση τσίχλας, δυόσμο, μέντα ή κλασική γεύση τσίχλας και μασήστε με καρδιάς σας. Τα επίπεδα της κορτιζόνης σας θα μειωθούν, μειώνοντας ταυτόχρονα και το στρες σας. Η τσίχλα μπορεί να αποδεχθεί ένας άμεσος τρόπος για εσάς αποβολής άγχους.

Γράψτε

Κρατήστε κάποιο ημερολόγιο κοντά στο κρεβάτι σας ή στο γραφείο σας στη δουλειά. Γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος. Το γράψιμο είναι υπέροχη θεραπεία. Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ή τοποθετήστε ένα κομμάτι σημειώσεων σε ένα κουτί κάθε μέρα για ένα χρόνο. Γράψτε για το τι είστε ευγνώμονες. Η συνειδητοποίηση των καλών σας στοιχείων, όσο μικρά κι αν είναι αυτά, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το άγχος. Είναι σίγουρο ότι τα γράψιμο καθαρίζει το μυαλό μας και ταυτόχρονα μας κάνει να σκεφτούμε γιατί να είμαστε αγχωμένοι με αποτέλεσμα να μπορούμε έτσι να κάνουμε την δικιά μας διάγνωση και να μπορέσουμε στο τέλος να αντιμετωπίσουμε τους λόγους που μας αγχώνουν.

Παίρνω έναν υπνάκο

Πιάσε μια κουβέρτα και πάρτε έναν υπνάκο στο αγαπημένο σας σημείο. Ενώ κοιμάστε, το άγχος θα λιώσει μακριά από το μυαλό σας - και έτσι θα κατεβούν και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόνης στο σώμα σας. Επίσης, το να κοιμάστε αρκετά τη νύχτα (ο νυχτερινός ύπνος πρέπει να είναι συνεχής και να διαρκεί οκτώ ώρες) θα σας βοηθήσει να νιώσετε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την επόμενη ημέρα. Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την απόδοσή μας, δημιουργεί αγχωτικές καταστάσεις και λειτουργεί ως φαύλος κύκλος. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί άγχος και το άγχος έλλειψη ύπνου.

Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά σας ή ακόμη και το κατοικίδιό σας

Τα παιδιά μας όσο κι αν πολλές φορές μας αγχώνουν υπάρχουν πολλές στιγμές που μας ηρεμούν όταν μας δείχνουν την αγάπη τους. Επιλέξτε να είστε φίλοι με τα παιδιά σας περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους και όχι να τα έχετε απέναντί σας, είναι κομμάτι του εαυτού σας, έτσι θα κερδίσετε ένα σύμμαχο στην καταπολέμηση του άγχους σας και θα μειώσετε τους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να δημιουργηθούν από αυτά. Απ' την άλλη μεριά ένας ίσως πιο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους είναι να περνάτε χρόνο με το κατοικίδιό σας. Δεν υπάρχει τίποτα σαν την άνευ όρων αγάπη ενός κατοικίδιου ζώου να σας "παίρνει" το άγχος. Περάστε λίγο χρόνο με τον αγαπημένο σας γούνινο φίλο. Αγκαλιάστε τη γάτα σας ή πάρτε το σκυλί σας για μια βόλτα. Είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τις σκέψεις που σας δημιουργούν άγχος.

Αγκαλιές και φιλιά

Δώστε στον αγαπημένο σας μια αγκαλιά. Φιλήστε τον σύντροφό σας, και αν η διάθεση είναι σωστή, απολαύστε το σεξ μαζί του. Το σεξ μειώνει την αρτηριακή πίεση, το άγχος και άλλους αρνητικούς παράγοντες υγείας και διάθεσης. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του και κουβεντιάστε αυτά που σας προβληματίζουν. Ίσως η λύση στο άγχος σας είναι πολύ κοντά.

Αποκτήστε δημιουργικότητα

Γράψτε το επόμενο Best Seller. Μάθετε πώς να φτιάξετε την δικιά σας ιστοσελίδα. Ζωγραφίστε τα συναισθήματά σας σε ένα κενό καμβά. Κάντε το επόμενο μαγειρικό σας αριστούργημα. Κάνετε ό,τι εξιτάρει τη δημιουργικότητά σας. Κατασκευάστε και δημιουργήστε χρησιμοποιώντας τα εργαλεία σας. Μαστορέψτε το αυτοκίνητό σας. Περιποιηθείτε τον κήπο σας. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας αρέσει είναι σίγουρο ότι θα αποβάλει το άγχος σας σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει να περάσετε χρόνο με τον εαυτό σας δημιουργώντας.

Δημιουργήστε δομημένες λίστες υποχρεώσεων

Σχεδιάστε την εβδομάδα σας με λίστες υποχρεώσεων και ξοδέψτε χρόνο κάθε ημέρα για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το χρόνο σας. Δώστε στους εαυτούς σας ρεαλιστικές προθεσμίες και προσπαθήστε να τις ακολουθήσετε. Θέτοντας αρχικά μικρούς στόχους και όσο περνάει ο καιρός πιο δύσκολους. Αυτό θα σας κάνει πιο υπεύθυνους και έτσι θα αποφεύγετε τις αναβολές. Στο αντίθετο άκρο του φάσματος, θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν φορτώνεστε με πάρα πολλά πράγματα. Θα σας κάνει πιο οργανωμένους. Μάθετε να ισορροπήσετε το χρόνο σας για προσωπικά και επαγγελματικά καθήκοντα. Δημιουργήστε ταυτόχρονα και χρόνο χαλάρωσης για τον εαυτό σας.

Ανάψτε κεριά και κάντε ένα αφρόλουτρο

Δώστε περίπου 30 λεπτά στον εαυτό σας και κάντε ένα μπάνιο με αφρόλουτρο. Ή, αν αυτό δεν σας συναρπάζει χαλαρώστε με ένα ζεστό ντους. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να ανάψετε ένα κερί ή και 10 για να αναπνεύσετε μερικά χαλαρωτικά αιθέρια έλαια. Τα παρακάτω αιθέρια έλαια και οι αρωματικές τους ιδιότητες μειώνουν σημαντικά το στρες και το άγχος: λεβάντα, σανταλόξυλο, Ρωμαϊκό χαμομήλι, άνθη πορτοκαλιού, τριαντάφυλλο και λιβάνι.

Ρυθμίστε τη διατροφή σας

Εάν τρώτε cheeseburgers, πίνετε σόδα και καταναλώνετε μπισκότα σοκολάτας σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί την στιγμή της κατανάλωσης να αισθάνεστε ωραία αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα αισθάνεστε όμορφα με τον εαυτό σας. Το πιο πιθανό είναι να κερδίσετε περιττά κιλά πράγμα που σίγουρα θα σας αγχώσει. Προσθέστε στην δίαιτά σας πράσινο τσάι, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλες υγιεινές τροφές όπως χορταρικά, ψάρια, λαχανικά και φρούτα. Λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής, όπως το βάλσαμο λεμονιού, το kava-kava και το Valerian θα μπορούσαν επίσης να σας βοηθήσουν να αποβάλετε το άγχος σας. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης, καθώς μπορεί να σας δημιουργήσει ταραχή και να κάνετε το στρες χειρότερο. Αντικαταστήστε σταδιακά τον καφέ με τσάι.

Πείτε όχι όταν χρειάζεται

Μήπως τα πεθερικά ή οι γονείς σας σας παρακαλούν και επιμένουν να φέρετε τα εγγόνια τους στο σπίτι τους; Μήπως το αφεντικό σας πιέζει να αναλάβετε περισσότερη δουλειά από ό, τι μπορείτε να διαχειριστείτε; Μήπως ο φίλος σας επιμένει να βγείτε μαζί με την φίλη της φίλης του; Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με κάτι - ή ειλικρινά δεν έχετε χρόνο γι' αυτό - μάθετε να λέτε όχι. Προτεραιότητα έχει η ψυχική σας υγεία που θα σας ευχαριστήσει γι 'αυτό. Δεν γίνεται να κάνουμε τα χατίρια των άλλων την στιγμή που αυτό θα μα γεμίσει άγχος. Τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα αντίθετα. Αν βγεις με το ζόρι σε κάποιο ραντεβού οι πιθανότητες είναι να το χαλάσεις λόγω άγχους. Αν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις πιέσεις του αφεντικού σου οι πιθανότητες είναι να μην κάνεις σωστή δουλειά. Αν με το ζόρι πρέπει να στείλεις τα παιδιά σου στα πεθερικά σου και αυτό σε αγχώνει θα ψυχραθούν οι σχέσεις σου με αυτούς. Είναι προτιμότερο να πεις όχι παρά να δημιουργηθούν άσχημα αποτελέσματα.

Καταπολέμηση του άγχους

Όπως είδαμε παραπάνω υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους που μας καταβάλλει και έχει πολλές φορές καταστροφικές συνέπειες στην ζωή μας. Ποιον από τους παραπάνω τρόπους θα επιλέξουμε εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία μας και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Κάποιες από τις παραπάνω συστάσεις σίγουρα θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε κάποιους από κάποιος άλλους. Η ουσία είναι ότι με την δικιά σας προσπάθεια πάνω απ' όλα - και ίσως κάποια επαγγελματική βοήθεια κλινικού ψυχολόγου - μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τα επίπεδα άγχους στην καθημερινή σας ζωή. Η ανακάλυψη του τρόπου μείωσης του άγχους και των επιπτώσεών του θα σας κάνει πιο ενεργό συμμετέχοντα σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή για εσάς και τους γύρω σας.

 

Συγγραφέας Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής / Life Coaching  WellnessΣυγγραφέας: Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος & Life Coach

Η Ευγενία Κυρέζη είναι κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής & προσωπικός σύμβουλος (Life Coach). To 1994 πήρε το Bachelor of Professional Studies in Human Services από το Audrey Cohen College του Metropolitan College of New York και το 1997 το Master of Arts in Clinical Psychology από το Long Island University. Παράλληλα με τις σπουδές της, δούλευε στον τομέα της ψυχικής υγείας σε κλινικές, κέντρα αποτοξίνωσης και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Εργάσθηκε ως διευθύντρια τμήματος ψυχολογίας σε Ελληνικό και Αμερικάνικο κολέγιο και από το 2000 ως ψυχοθεραπεύτρια & life coach στην Θεσσαλονίκη στο γραφείο της. Ενημερώνεται και εκπαιδεύεται στον τομέα της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας και του life coaching. Προσφέρει συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και life coaching στο γραφείο της αλλά και συνεδρίες διαδικτυακά μέσω skype, viber, messenger κ.α.

Δείτε περισσότερα άρθρα από την Ευγενία

Συμβουλές καταπολέμησης του άγχους στην καθημερινή μας ζωή
Avg.:100% Max: 100%
259 votes, 100% avg. rating 100%


Αξιολόγηση :
(259 ψήφοι)
ΕΠΑΝΩ