ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ONLINE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Συνεδρίες μέσω Skype για κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχολογικά τεστ, life coaching, wellness και άλλα.

Δοκιμάστε την ΔΩΡΕΑΝ ψυχοθεραπεια online και life coaching και αποκτήστε ευεξία...

ΩΡΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Δευ-Παρ: 9:00πμ - 9:00μμ
Σαβ:  9:00πμ-3:00μμ
Τις Κυριακές μόνο με ραντεβού!

Αγαπητή μου Ευγενία: Γιατί θα έπρεπε να κάνω ψυχοθεραπεία όταν έχω ψυχολογικό πρόβλημα;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(285 ψήφοι)
Ψυχοθεραπεία φίλων

Είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπεία ή μπορεί να αντικατασταθεί από φίλους;

Αυτό το ερώτημα μου το κάνουν αρκετοί έτσι θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία και άποψη κάποιου που ξεκίνησε ψυχοθεραπεία μαζί μου πριν λίγο μόλις καιρό. Η αρχική του ερώτηση όταν προτοσυνατηθήκαμε ήταν:

"Γιατί θα έπρεπε να κάνω ψυχοθεραπεία όταν έχω κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα; Γιατί θα επέλεγα γι' αυτόν να ξεκινήσει θεραπεία ενώ έχει πάρα πολλούς φίλους πρόθυμους να ακούσουν κάθε διαμαρτυρία του, κάθε πρόβλημά του και να του πουν ότι ακριβώς θα ήθελε να ακούσει;"

Όταν του εξήγησα ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι τόσο πολύ για το τι θέλω να ακούσω, αλλά για το τι πρέπει να ακούσω για την επίλυση των προβλημάτων μου και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, αυτός ξαφνιάστηκε και εκεί σταμάτησε η κουβέντα μας απότομα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι κατανοούν πολύ δύσκολα τι είναι ψυχοθεραπεία και γιατί κάποιος θα πρέπει να κάνει συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Μετά από λίγο καιρό αφού είχαμε ξεκινήσει τις συνεδρίες μας λύθυκαν πολλές απορίες του και ήταν χειμαρώδης σχετικά με την εμπειρία που είχε από τις συνεδρίες μας. Χωρίς κάποιο λόγο ξεκίνησε λοιπόν να μου παραθέτει την άποψή του σχετικά με το τι είναι ψυχοθεραπεία και πως θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Έλεγε λοιπόν:

"Επειδή ποτέ δεν είχα δοκιμάσει την ψυχοθεραπεία, δεν ήξερα πραγματικά τι να περιμένω όταν άρχισα τις συνεδρίες. Αποδεικνύεται όμως ότι οι συνεδρίες με έναν έμπειρο επαγγελματία ψυχικής υγείας, που ξέρει ακριβώς πώς και πότε να θέσει τις σωστές ερωτήσεις, με κάνουν να σκέφτομαι τα πράγματα με τρόπους που προηγουμένως δεν είχα ποτέ. Αυτή πραγματικά ήταν αρχικά μια ευχάριστη έκπληξη για μένα.

Αν και πιστεύω ότι γνωρίζω τον εαυτό μου πολύ καλά, αναγνωρίζω ότι πολλά από τα συναισθήματά μου μου φαίνονται πολύ μεγάλα για να τα χειριστώ μόνος μου, ή πολύ μικρά για να τους δώσω την απαιτούμενη προσοχή. Επίσης, δεν ήξερα αν είχα "το δικαίωμα" να αισθάνομαι μερικά από αυτά - και αυτό πήγαινε να με τρελάνει. Αυτό που χρειαζόμουν ήταν μια αντικειμενική επικύρωση ότι υπήρχαν λόγοι για τα συναισθήματά μου, με άμεσες αιτίες και συγκεκριμένες ρίζες. Τώρα, μπορώ να έχω αυτή την επικύρωση μέσω της ψυχοθεραπείας μου.

Έχω ανακαλύψει ότι πολλά από τα τρέχοντα προβλήματα μου είναι τα ίδια προβλήματα που είχα για πολύ καιρό. Είναι αλήθεια ότι είχαν εξελιχθεί και αλλάξει κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπως και εγώ, αλλά ποτέ δεν έφυγαν μακριά μου. Απλά είχαν μετατοπιστεί και αλλάξει μορφή. Και λόγω αυτού , δεν είμαι σίγουρος αν έχω βιώσει ποτέ την ευτυχία. Υπήρχαν σίγουρα στιγμές χαράς και περιπτώσεις ενθουσιασμού, αλλά ποτέ διαρκής ικανοποίηση, ειρήνη, ή εσωτερική αγάπη. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι μόνος και εντελώς δυσάρεστος πράγμα που δεν έχει σβήσει, αλλά η κατάσταση σαφώς βελτιώνεται.

Για ότι αφορά την ζωή μου είμαι αρκετά έως πολύ αποκαλυπτικός όσο μπορώ και όσο πιο συχνά μπορώ. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι τόσο εξελικτική και δυνατή ώστε να έχω πρόβλημα με τον ύπνο μου μετά από κάποια συνεδρία. Παρόλα αυτά, είμαι έκπληκτος από τα πόσο πολλά συναισθήματα έχω στοιβαγμένα μέσα μου, και μου κάνει ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη το πόσο επιθετικά έρχονται στην επιφάνεια. Η αρχή έχει γίνει και τα συναισθήματα έχουν εξαπολυθεί. Η ψυχοθεραπεύτριά μου, ωστόσο, φαίνεται εντελώς ανεπηρέαστη από όλα αυτά, και είμαι πραγματικά ανακουφισμένος. Δεν αισθάνομαι πλέον "άπειρος και εκτεθειμένος" και ταυτόχρονα αρχίζω να αισθάνονται αποδεκτός.

Η αποδοχή αυτή, ωστόσο, περιορίζεται επί του παρόντος στη ψυχολόγο μου, καθώς και σε άλλα σημαντικά άτομα του κύκλου μου. Η οικογένειά μου, από την άλλη πλευρά, είναι διχασμένοι σχετικά με την απόφασή μου. Μερικά άτομα πιστεύουν ότι οι συνεδρίες της ψυχοθεραπείας μου έχουν καθυστερήσει πολύ και θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι ένα απολύτως άχρηστη και άκαρπη προσπάθεια. Όλοι με ρωτάνε αν παίρνω ψυχοφάρμακα. Η απάντηση είναι πως όχι και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να πάρω.

Αυτό που η ψυχοθεραπεία μου έχει διδάξει μέχρι στιγμής είναι ότι, ενώ οι απόψεις των άλλων φυσικά και έχουν σημασία, δεν παύουν όμως να είναι απλά απόψεις. Μέχρι σήμερα, έχω μοιραστεί πολλά από αυτά που είναι στο μυαλό μου και στην καρδιά μου αλλά πραγματικά δεν έχω αποκομίσει μια γνώμη ή άποψη που πραγματικά να με έχει βοηθήσει. Μόνο η γνώμη ενός ειδικού τελικά μετράει!

Και παρ 'όλο που έχουν περάσει μόνο λίγες εβδομάδες από τότε που άρχισα τη ψυχοθεραπεία μου, αρχίζω να αισθάνομαι πραγματικά διαφορετικά - Αρχίζω να αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος και να μπορώ να αντιμετωπίσω σχεδόν τα πάντα!

 

Συγγραφέας Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής / Life Coaching  WellnessΣυγγραφέας: Ευγενία Κυρέζη - Κλινικός Ψυχολόγος & Life Coach

Η Ευγενία Κυρέζη είναι κλινικός ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής & προσωπικός σύμβουλος (Life Coach). To 1994 πήρε το Bachelor of Professional Studies in Human Services από το Audrey Cohen College του Metropolitan College of New York και το 1997 το Master of Arts in Clinical Psychology από το Long Island University. Παράλληλα με τις σπουδές της, δούλευε στον τομέα της ψυχικής υγείας σε κλινικές, κέντρα αποτοξίνωσης και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Εργάσθηκε ως διευθύντρια τμήματος ψυχολογίας σε Ελληνικό και Αμερικάνικο κολέγιο και από το 2000 ως ψυχοθεραπεύτρια & life coach στην Θεσσαλονίκη στο γραφείο της. Ενημερώνεται και εκπαιδεύεται στον τομέα της συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας και του life coaching. Προσφέρει συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και life coaching στο γραφείο της αλλά και συνεδρίες διαδικτυακά μέσω skype, viber, messenger κ.α.

Δείτε περισσότερα άρθρα από την Ευγενία

Αγαπητή μου Ευγενία: Γιατί θα έπρεπε να κάνω ψυχοθεραπεία όταν έχω ψυχολογικό πρόβλημα;
Avg.:89.4% Max: 100%
285 votes, 89.4% avg. rating 100%


Αξιολόγηση :
(285 ψήφοι)
ΕΠΑΝΩ